0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Anouk Verlaan - Donderdag 21 Juni 2021

    Zelf Kombucha maken? Zo doe je dat!

    In de afgelopen jaren is de populariteit van kombucha flink toegenomen. Dat is niet zonder reden, want Kombucha staat bekend om zijn gezonde imago. Het gefermenteerde drankje heeft een sterk reinigende eigenschap, is rijk aan antioxidanten en versterkt het immuunsysteem. Dit is allemaal mogelijk door de zuren, gisten, enzymen en vitaminen die ontstaan zijn tijdens de fermentatie. In deze blog leggen wij uit wat kombucha precies is en hebben wij een recept staan, zodat ook jij je eigen kombucha kan maken. 

     

    Wat is kombucha?

    Kombucha is een drankje waarvan de basis wordt gemaakt van thee, suiker en een bacteriecultuur, de kombucha-zwam. De zwam zorgt ervoor dat de thee en suiker langzaam fermenteert. Van de suiker die is toegevoegd, blijft daardoor niets tot heel weinig over. Je zal merken dat er een zuur drankje is ontstaan. Oorspronkelijk komt het recept van kombucha uit het Verre Oosten en kent een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Het is niet duidelijk waar het precies vandaan komt, maar over de jaren heen heeft het ook zijn weg gevonden naar Europa.

     

    Kombucha maken

    Kombucha maken klinkt ingewikkeld, maar je kan dit heel gemakkelijk zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is onze kombucha startpakket (Compleet of Extra) en 14 dagen geduld! Zie je het niet zitten om zo lang te wachten? Dan kun je altijd nog onze kant-en-klare kombucha Balance, kombucha Rooibos of kombucha Groene thee bestellen.

     

    Benodigdheden om zelf kombucha te maken

    1 Kombucha startpakket Compleet of kombucha startpakket Extra*

    2 liter water

     

    * Het Kombucha startpakket Compleet bevat alle ingrediënten en producten die je nodig hebt om Kombucha mee te maken en in te bewaren. Het Kombucha startpakket Extra bevat extra handige tools zoals een verwarmingsplaatje, refractometer en een digitale pH-meter. 

    Bereidingswijze Kombucha 

    Stap 1.

    Breng 2 liter water aan de kook en voeg vervolgens de suiker samen met de theebladeren toe aan het kokende water. Roer het geheel goed door, zodat de suiker niet op de bodem blijft liggen. Zet het vuur uit en laat de thee volledig afkoelen tot kamertemperatuur.

     

    Stap 2.

    Zodra de thee op kamertemperatuur is, kan het in de glazen pot gegoten worden. Zet de trechter op de pot, zodat de theebladeren eruit gefilterd worden. Vul de pot met de thee, maar niet verder dan het begin van de ronde hals. Dit zorgt ervoor dat de gassen die ontstaan tijdens de fermentatie, ook nog uit de pot kunnen ontsnappen. Laat daarna de zwam voorzichtig in de thee zakken en voeg tot slot de kombucha vloeistof toe.

     

    Stap 3.

    Sluit de pot af met het neteldoekje, maak vast met een elastiekje. Sluit de pot nooit met een deksel, de zwam zuurstof nodig en moet zijn CO2 kwijt kunnen. 

     

    Stap 4.

    Zet de pot in een warme plek in huis, maar nooit in direct zonlicht. Zorg ervoor dat de plek waar je de pot zet tochtvrij is, en dat er geen keukengeuren zijn. Heb je geen warme plek in huis? Wij verkopen ook verwarmingsplaatjes, perfect voor in de wintermaanden.

     

    Stap 5.

    Na ongeveer 14 dagen zal de kombucha klaar zijn, houd het in de tussentijd goed in de gaten. Na een aantal dagen zal er aan de oppervlakte een grijs vel of grijze bobbeltjes ontstaan. Dit betekent dat er een nieuwe dochterzwam aan het groeien is.

     

    Stap 6.

    Na ongeveer 14 dagen is de kombucha klaar. De meeste mensen vinden kombucha het lekkerst wanneer het drankje een pH-gehalte van 3 tot 3,5 heeft. Met pH-papier of een PH-meter zie je precies welke pH-gehalte je kombucha op dat moment heeft en of het drankje klaar is. Vul je flessen door middel van de tapkraan, dit zorgt ervoor dat  je een helder drankje krijgt.

    Wil je zeker weten dat er geen suiker meer in je kombucha zit? In onze webwinkel verkopen wij refractometers, hiermee kan je meten hoeveel suiker er in je kombucha zit. 

     

    Kombucha bewaren voor een nieuwe productie

    Zodra je je eerste kombucha drankje hebt gemaakt, kun je gelijk een nieuwe productie opstarten.  Je kan de stappen opnieuw volgen, óf je kunt er voor kiezen om de zwam te bewaren voor later. Dit doe je door de zwam in een gevuld bakje water in de koelkast te leggen, de zwam kan je dan voor 2 tot 3 maanden bewaren.

    Wanneer je met een nieuwe productie gaat beginnen, voeg je 10% kombucha vloeistof van de vorige productie toe aan de nieuwe kweek. Met een navulpakket heb je meteen weer alles in huis voor een nieuwe productie. 

     

    Smaakje toevoegen aan je Kombucha

    En tot slot wil ik je nog een kleine tip meegeven wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van kombucha. Wanneer je eenmaal het proces volledig onder de knie hebt, kan je ook gaan experimenteren met verschillende smaakjes. Vul hiervoor je beugelfles met een laagje vers fruitsap naar keuze. Vul de rest van de fles met kombucha. Laat dit nog 4 tot 5 dagen staan, zodat ook de fruitsuikers fermenteren en er wat meer koolzuurgas ontstaat. Met deze extra stap kun je je eigen kombucha frisdrank maken!

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking