Hoe maak je zelf water kefir?
Water kefir is een probiotisch drankje dat de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. Het wordt gemaakt door water kefirkorrels (een mix van bacteriën en gisten) te laten fermenteren in suikerwater. Het resultaat is een sprankelende, lichtzure drank boordevol heilzame bacteriën die goed zijn voor je darmen. Maar hoe maak je het thuis? Je leest er alles over!
Wat is water kefir?
Water kefir, ook wel bekend als tibicos of Tibi, is een natuurlijk gefermenteerde drank die wordt gemaakt met water kefirkorrels. Deze korrels zijn een symbiotische kolonie van bacteriën en gisten die samenwerken om suiker te fermenteren. De drank bevat een scala aan nuttige micro-organismen, waaronder Lactobacillus kefiranofaciens, gisten en vele andere stammen.
De benodigdheden: Stap voor stap
- Suiker en water: Begin met het mengen van suiker en water. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de korrels toevoegt.
- Water kefir korrels: Voeg de water kefir korrels toe aan het suikerwater.
- Gedroogd fruit: Voor extra mineralen kun je gedroogd fruit zoals rozijnen toevoegen. Een leuk weetje: als de rozijnen naar de top van de fles drijven, weet je dat het water gefermenteerd is!
- Fermentatie: Laat het mengsel 24 tot 48 uur fermenteren.
- Zeef en bottel: Na de fermentatie zeef je de drank om de korrels te verwijderen en bottel je de vloeistof.
Waarom zijn rozijnen belangrijk?
Bij het maken van water kefir is het een leuke truc om rozijnen toe te voegen. Maar waarom? Rozijnen zijn niet alleen een natuurlijke bron van suikers die de kefirkorrels voeden, maar ze fungeren ook als een indicator voor het fermentatieproces. Als je ziet dat de rozijnen naar de oppervlakte drijven, weet je dat je drankje goed op weg is.
Kan ik kraanwater gebruiken voor water kefir?
Het is essentieel om water zonder chloor of fluoride te gebruiken, aangezien deze de kefir korrels kunnen beschadigen. Gedestilleerd water heeft niet de mineralen die kraanwater wel heeft en die de korrels voeden. Kook kraanwater om chloor te verwijderen of gebruik een waterfilter.
Hoeveel alcohol bevat zelfgemaakte water kefir?
Tijdens de fermentatie produceren de water kefir korrels alcohol. Het alcoholgehalte ligt tussen 0,02% en 2,0%. Hoewel het alcoholgehalte laag is, wordt zelfgemaakte water kefir niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen die geen alcohol willen consumeren.
Water kefir versus melk kefir
Beide soorten kefir zitten boordevol gunstige probiotica en gisten. Melk kefir heeft echter een grotere variëteit aan bacteriën en gisten en kan tot wel 56 verschillende stammen bevatten. Daarentegen is water kefir milder van smaak en wint het qua hoeveelheid probiotische bacteriën. Wil je liever melk kefir maken? Bekijk dan ook deze categoriepagina met alle benodigdheden.
Water kefir versus kombucha
Beide dranken zijn laag in suiker, bieden heilzame probiotica en hebben tal van gezondheidsvoordelen. Terwijl kombucha meer voedingsstoffen zoals enzymen en antioxidanten bevat, wint water kefir het als het gaat om probiotische bacteriën.
Is zelfgemaakte water kefir veilig?
Zelfgemaakte water kefir is over het algemeen veilig en biedt vele gezondheidsvoordelen. Het dagelijks drinken van kefir water kan bijvoorbeeld je immuunsysteem versterken, ontstekingen bestrijden en je algehele gezondheid verbeteren. Het is echter belangrijk om je water kefir korrels gezond en actief te houden. Tekenen dat je korrels mogelijk niet meer goed zijn, zijn onder andere een erg zoete smaak of schimmelvorming.
De magie van fermentatie
Fermentatie is een eeuwenoud proces dat al duizenden jaren door verschillende culturen wordt gebruikt. Bij water kefir zet de symbiose van bacteriën en gisten de suikers om in een scala aan gunstige zuren, gassen en zelfs een beetje alcohol. Dit verlengt niet alleen de houdbaarheid van het drankje, maar verrijkt het ook met probiotica, vitamines en enzymen.
Koop jouw kefir benodigdheden of kant-en-klare kefir bij Mani Vivendi
Mani Vivendi is dé plek voor al je kefir benodigdheden. Van hoogwaardige kefirkorrels tot aan accessoires die het fermentatieproces vereenvoudigen; bij Mani Vivendi vind je alles wat je nodig hebt. Geen tijd of zin om zelf kefir te maken? Geen probleem! Je kunt bij ons ook terecht voor heerlijke, kant-en-klare kefir. Klik snel op het linkje om zowel de benodigdheden als de kant-en-klare kefir te ontdekken.