Zelf uw waterkefir maken?
Natuurlijk kunt u kant en klare waterkefir kopen. Wij verkopen veel biologische kant en klare waterkefir. Maar kunt het natuurlijk ook zelf maken. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, en je kunt om de dag de waterkefir oogsten. Je kunt de water kefir dan wel helemaal zo maken als u zelf wilt. Met onze verse kefirkorrels kun je net zolang en net zoveel waterkefir maken als je zelf wilt. Als je niet zoveel geld wilt uitgeven, begin je met 15 gram om een halve liter drank te maken. De hoeveelheid kefirkorrels neemt namelijk langzaam toe. Het duurt dan wel een paar weken voordat je voldoende kefir hebt voor een 2 of 3 liter pot. Vergeet dan ook niet hierboven aan te geven hoeveel waterkefir korrels u wilt kopen. Als je de kefir zorgvuldig verzorgd en op tijd eten geeft (suiker en schoon water) hoeft u maar één keer kefir te kopen. Dit in tegenstelling tot zakjes gedroogde kefir die anderen verkopen, waar je maar een beperkt aantal keren kefir van kan maken.
Vers
Nadat je bij ons kefir korrels hebt besteld, oogsten wij laat in de middag de benodigde kefir uit een actieve productie. Verser kan dus niet. Wij doen de korrels met wat aanhangende water in een speciaal waterdichte plastic zak. De volgende dag heb je dan de waterkefir korrels in huis (via de brievenbus).
Het is verstandig er die zelfde dag nog mee aan de gang te gaan. De waterkefir korrels zijn een levend organisme. Voorkom dus temperatuur schokken.
Wij houden een kweektijd van 48 uur aan.
Wat heb je nodig?
- Per liter drank heb je tussen de 30 en 100 gram kefir korrels nodig. Heb je een pot van 2,5 liter dan heb je dus tussen de 75 tot 250 gram kefirkorrels nodig. Na iedere 2 dagen is de hoeveelheid kefir korrels met 15% tot 20% gegroeid. Waterkefirkorrels zijn een levend organisme. Ga er dus voorzichtig mee om.
- Water op kamertemperatuur liefst zonder chloor (drinkwater). Hard water schijnt wel goed te zijn.
- Een glazen pot. Maakt niet uit hoe groot.
- Plastic vergiet of een plastic bolzeef of nog mooier de trechter met zeef die wij verkopen. Kefir houd niet van metaal.
- Suiker. Liefst natuurlijk biologisch en biologisch rietsuiker is helemaal mooi.
- Biologische citroen.
- Fruit gedroogd of van het seizoen. pruimen, banaan, sinasappel, citroen, dadels, rozijnen, het mag er allemaal in. Liefst wel biologisch omdat de bestrijdingsmiddelen de kefir dood.
Hoe maak je 1 liter waterkefir.
- Doe het water op kamertemperatuur in de pot.
- Kefir korrels moeten ook te eten hebben. Voeg daarom ongeveer 3 a 4 (gewichts)procenten van het water aan suiker toe. Dus in dit geval 30 a 40 gram suiker.
- Goed roeren tot de suiker is opgelost.
- Doe er 30 tot 100 gram kefir korrels op kamertemperatuur bij.
- Voeg dan fijn gesneden biologisch fruit toe. Liefst gedroogd, maar niet noodzakelijk.
- Voeg stukjes biologische citroen toe (fijn gesneden)
- Zet de pot weg met luchtdoorlatend neteldoek 48 weg.
- Schep na die 48 uur het fruit er uit.
- Giet de kefirdrank via en onze trechter met zeef in een fles.
- De kefirkorrels zijn in gewicht toegenomen en kunnen voor een volgende batch gebruikt worden. U kunt na iedere batch meer drank maken.
- Alle benodigdheden zitten in ons starterspakket.
U kunt de hier de gebruiksaanwjizing downloaden.
Verzenden kefir
Wij versturen de kefir met brievenbuspost in een doosje. Wij verzenden het niet meer met postzegels aangezien wij vaak de klacht kregen dat de kefir bij ontvangst geplet waren.
Kefir maken doet u veilig en vertrouwd met waterkefirkorrels van Mani Vivendi.