Melkkefir maken
Melkkefir maken is erg gemakkelijk, je hebt een glazen pot, melk en melkkefirkorrels nodig. Vervolgens laat je dit 48 uur staan, de korrels eruit zeven en daarna is je melkkefir klaar. Je kunt geen melkkefir maken zonder kefirkorrels, deze zorgen ervoor dat het fermentatieproces op gang komt. De kefirkorrels en alle andere benodigdheden kun je gemakkelijk via Mani Vivendi bestellen.
Wat is melkkefir?
Melkkefir is een probiotische drank die rijk is aan vitamines, mineralen en aminozuren. Het bevordert de spijsvertering, stimuleert het immuunsysteem en heeft een positief effect op de darmflora.
Het verschil tussen melkkefir en waterkefir zijn de ingrediënten, bij melkkefir heb je melkkefirkorrels en melk nodig en bij waterkefir heb je waterkefirkorrels en suiker nodig. Bij Mani Vivendi verkopen we voor beide soorten kefir de ingrediënten. Ook benoemen we de bereidingswijze van de waterkefir en melkkefir. Zo kun je dus zelf kefir maken door middel van onze pakketten en/of instructies.
Benodigdheden om melkkefir te maken
- Melkkefirkorrels
- Een glazen pot met een minimale inhoud van 2 liter
- 1 liter volle melk, hoe vetter hoe beter
- Een plastic zeef
- Een neteldoekje om de glazen pot af te dekken
- Er zijn diverse benodigdheden die niet noodzakelijk zijn, maar het bereiden en bewaren van melkkefir een stuk eenvoudiger maken. Denk hierbij aan beugelflessen, een trechter en een verwarmingsplaatje
Recept melkkefir
- Uitgangspunt is het gewicht dat je aan melkkefirkorrels hebt. Gebruik op 100 gram melkkefirkorrels 1 liter melk. Bij het Melkkefir Startpakketten ontvang je 25 gram Doe deze in de glazen pot
- Voeg 250 ml (volle) melk toe aan de 25 gram melkkefirkorrels die al in de glazen pot zitten
- Voeg eventueel 10 ml slagroom toe aan de glazen pot om de melkkefir romiger te maken
- Roer het geheel door met een niet-metalen voorwerp
- Dek de pot af met een neteldoekje. Zo zorg je ervoor dat de melkkefirkorrels vrij kunnen ademen en kunnen er geen vliegjes of andere insecten bij komen
- Zorg ervoor dat de pot op kamertemperatuur (22 graden) en niet in direct zonlicht staat
Gebruik hiervoor eventueel een verwarmingsplaatje - Na 48 uur haal je het neteldoekje van de pot af
- Giet de vloeistof van de melkkefir via een trechter met zeefje in een beugelfles
- De melkkefirdrank is nu klaar om te drinken
- De melkkefirkorrels die overblijven kun je weer gebruiken voor een nieuwe bereiding, spoel deze niet af
- Spoel de pot goed om met warm water (geen kokend water) en begin weer bij punt 1
Tip voor het maken van melkkefir
- Melkkefirkorrels kunnen niet tegen metaal, hierdoor gaan de kefirkorrels dood
Gebruik dus een plastic zeef - Was je handen grondig voordat je aan de slag gaat met de melkkefir
- Spoel de pot en het gereedschap dat je gebruikt af met warm water en gebruik geen schoonmaakmiddel. Ook van schoonmaakmiddelen gaat de kefir dood
- Voeg vers fruit of een smaakje toe om een frisse en gezonde smoothie te maken met de melkkefir