- Alle producten zijn door ons getest en geprobeerd
- Voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
- Gratis verzending vanaf € 75
Scoby: de symbiotische cultuur van bacteriën en gist voor gefermenteerde dranken. Scoby staat voor ‘Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast’. De dikke rubberachtige massa wordt gebruikt bij het maken van gefermenteerde dranken, zoals kombucha. Het fermentatieproces waarbij scoby wordt gebruikt, is enorm populair geworden vanwege de vele voordelen voor de gezondheid, en de unieke smaak.
Scoby, ook wel kombucha zwam, is een dikke, rubberen disc die bestaat uit een mengsel van bacteriën en gisten die samenwerken om suikers in kombucha te fermenteren. Fermentatie is een chemisch proces waarbij koolhydraten zoals suiker of zetmeel in alcohol of zuur veranderen. De kombucha zwam ziet eruit als een soort schimmel en wordt ook wel een ‘moeder’ of ‘kombucha kolom’ genoemd. De kombucha zwam is een belangrijk onderdeel bij het maken van kombucha. Het is namelijk verantwoordelijk voor het omzetten van suikers naar melkzuur en het produceren van andere stoffen zoals probiotica en vitamines. Je kan de kombucha zwam kweken en ze gebruiken om meerdere batches kombucha van te maken. Hoewel scoby’s er soms vreemd uitzien, zijn ze essentieel bij het maken van kombucha en helpen ze bij het creëren van een gezonde én lekkere drank.
De scoby zwam in kombucha is een goede bron van probiotica, die belangrijk is voor een gezonde spijsvertering en het behoud van een goede darmgezondheid. De drank wordt al eeuwenlang geprezen om haar gezondheidsvoordelen, zoals versterking van het immuunsysteem, verminderen van stress en de bevordering van een gezonde darmflora. Er zijn dus veel voordelen gebonden aan het gebruik van scoby in kombucha.
Micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten groeien door warmte en vocht. Wanneer deze micro-organismen groeien, produceren ze enzymen die de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product kunnen beïnvloeden; dit gehele proces is fermentatie.
De scoby wordt bij het maken van kombucha toegevoegd aan thee op kamertemperatuur, om het vervolgens 10-14 dagen te laten fermenteren. De bacteriën en gisten in de scoby breken de suikers in de thee af en zetten ze om in melkzuur. Tijdens dit proces produceren de bacteriën en gisten in de scoby cellulose, wat resulteert in de vorming van een nieuwe laag scoby op het oppervlak van het mengsel. De nieuwe laag scoby kan dienen als een beschermende barrière tegen contaminatie en helpt ook bij het omzetten van suiker naar melkzuur.
Scoby’s kunnen ook groeien door het kweken van nieuwe scoby’s. Dit kan worden gedaan door een deel van de kombucha zwam te verwijderen en te gebruiken als starter voor een nieuwe batch kombucha. De nieuwe scoby die wordt gevormd kan vervolgens worden gebruikt om meer kombucha te maken, of worden opgeslagen voor toekomstig gebruik. Het is belangrijk om te onthouden dat scoby’s regelmatig moeten worden gebruikt en goed verzorgd om te groeien en optimaal te functioneren. Als een kombucha zwam niet wordt gebruikt of niet goed wordt verzorgd, kan het achteruitgaan en kan het nodig zijn om een nieuwe scoby te maken.
Een gezonde scoby ziet eruit als een dikke, rubberen disc die is bedekt met een dun laagje gist. De scoby kan variëren in grootte en vorm, maar heeft meestal een donkerbruine of bruine kleur. Een gezonde scoby zal ook stevig aanvoelen en niet verkruimelen wanneer het wordt aangeraakt.
Om een kombucha zwam te maken, heb je een aantal specifieke ingrediënten nodig; waaronder kombucha, (biologische) suiker, thee en een scoby die je als starter kunt gebruiken. Hier een stapsgewijze handleiding om een scoby te maken:
De scoby kun je voor korte termijn gewoon in een luchtdichte pot op kamertemperatuur bewaren, in de vloeistof waarin de scoby is gekweekt. Als je de scoby voor een wat langere tijd wil bewaren, doe dit dan ook in de vloeistof waarin de scoby is gekweekt, op een donkere maar enigszins warme plek, zoals een keukenkastje. Zorg ervoor dat de scoby wederom in een luchtdichte pot zit, oxidatie verstoort namelijk het fermentatieproces.
Hoewel scoby’s niet specifiek bedoeld zijn om te eten, zijn ze wel veilig om te consumeren. Sommige mensen eten zelfs delen van de scoby als onderdeel van een gezonde voeding, omdat de scoby rijk is aan probiotica, vitamines en andere stoffen die goed zijn voor de darmgezondheid. Het is echter belangrijk om te onthouden dat scoby’s niet zijn getest op veiligheid voor menselijke consumptie en dat het eten van scoby’s daarom op eigen risico is. Als je besluit om scoby te eten, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en te onthouden dat te veel van iets schadelijk kan zijn. Het is aan te raden om een arts te raadplegen voordat je kombucha zwam of andere gefermenteerde producten opneemt in je dieet.
Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het maken van scoby:
Ontdek de gezondheidsvoordelen van kombucha nu met de kwalitatieve kombucha zwam van Mani Vivendi. Naast een ruime selectie van kant-en-klare kombucha, bieden we ook ingrediënten voor het zelf maken van kombucha. Bij het bestellen van de kombucha zwam ontvang je ca. 100g zwam en ca. 100 ml startdrank in een vloeistofdichte plastic zak. De kombucha zwammen zijn schaars, bestel dus snel bij Mani Vivendi.
Voor de liefhebbers hebben we ook een uitgebreid assortiment aan kombucha. Geïnteresseerd in dit gezonde en verfrissende alternatief? Kombucha bestellen doe je gemakkelijk bij Mani Vivendi, waar we verschillende smaken bieden om aan iedere voorkeur te voldoen.
Toon meer